vrijdag 18 mei 2012

Dushi Bonairu - Heerlijk Bonaire

foto: Christa de Ridder
Prachtig landhuis in Washington Park.
Bonaire is gewoon en heel fijn eiland om te wonen en te werken. Zo rond de 300 km2. Toch blijft het kleinschalig door het geringe aantal inwoners, momenteel ca 15.000. 

Bonaire is vooral bekend om zijn duik locaties voor scuba diving en snorkelen. Iedereen geniet met volle teugen van het water. Strand is beperkt aanwezig want zand en koraal gaan niet altijd samen. Toch is bij Sorobon een prachtig strand en ondiep water met een zand ondergrond waar veel gesurft wordt en ook wedstrijden surfen gehouden worden. Maar geen koraal.
Voor 1999 was er ook een prachtig strand bij “witte pan”, maar dit is met een storm weggeslagen en mag niet opgespoten worden door Stinapa (de natuur organisatie ex Ned. Antillen). Dat is natuurlijk ontzettend jammer omdat er al zo weinig echt strand is.

Het toerisme is hoofdzakelijk duiktoerisme en gewoon vakantiegangers die van het water en het eiland willen genieten. Gelukkig is dit niet massaal. Wel wordt het eiland regelmatig in het cruise seizoen (November tot April) overspoeld met cruise toeristen die een paar uur op het eiland verblijven. Soms met 2 schepen tegelijk wat gewoon simpelweg teveel is voor het eiland. Te weinig vervoer middelen beschikbaar, te weinig ligplaatsen aan de stranden,  etc.
De overheid zou er goed aan doen om te kijken of er een beperking opgelegd kan worden aan dit soort toerisme. Beter kiezen voor kwaliteit dan kwantiteit.

Verder is er aan natuurschoon best wat te zien op Bonaire, denk aan het Gotomeer, de zoutpannen en Washington park met zijn mooie plekjes.
De zoutpannen liggen er soms schitterend bij met een mooie kleurschakering van licht groen naar diep roze.

Het is aan te bevelen een keer een paar weekjes op Bonaire door te brengen. Weg van de drukte van geijkte stranden in Europa, weg van de verkeersdrukte, weg van de hectische toestanden in Nederland. Gewoon doen.

Vliegen kan met KLM of Arkefly direct van Schiphol naar Bonaire en v.v.  of natuurlijk via CuraƧao.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten